Att hitta det bästa mobilabonnemanget kan vara lättare sagt än gjort. Först och främst så behöver du kolla vad du ska använda ditt abonnemang till. Är du en person som surfar mycket eller mest använder den till att skicka SMS och ringa samtal? Då är ett abonnemang med obegränsad surf kanske inte det som är det allra viktigaste och mest aktuella för just dig.

När man ska hitta bästa mobilabonnemanget så bör man framför allt kolla på saker som:

  • Bindningstid
  • Pris
  • Kampanj
  • Täckning

Bindningstid är 2022 oerhört förlegat. Det finns ett få antal operatörer som fortfarande har bindningstid på sina abonnemang. Ser du dock att ett abonnemang kommer med bindningstid så rekommenderar vi dig att se dig omkring efter något annat. Det är viktigt att du kan byta om det är så att det inte fungerar som det är tänkt. Det kan vara allt ifrån att du ingen eller dålig täckning på platser som du brukar befinna dig på ofta. En sådan sak kan bli oerhört störigt om du vet med dig att du har bindningstid på 23 månader till innan du kan byta till en annan operatör som fungerar bättre.

Pris är förstås en viktig aspekt i de allra flesta fall och även här. Fördelen som du som konsument har är att det har ploppat upp mängder med så kallade virtuella mobiloperatörer, lågpriseropatörer som slåss om att erbjuda lägst pris och mest surf på marknaden. En virtuell mobiloperatör är en operatör som inte har sitt egna nät utan istället hyr in sig på nätet hos någon av de fyra stora mobiloperatörerna som har egna mobilnät; Tele2, Telia, Tre och Telenor. De har heller inga fysiska butiker och sällan kundtjänst via telefon. I och med detta så har de möjlighet att skära ner på utgifterna rejält och så även priset på mobilabonnemangen.

Som ovan nämnt så befinner vi oss i ett hett priskrig där operatörer som Hallon och Vimla slåss ständigt om att leverera det billigaste mobilabonnemanget på marknaden. Kolla därför noga vilka kampanjer som finns just nu, många gånger kan du få halva priset och dubbel surf under X-antal månader helt utan bindningstid. 

Täckning är A och O men något som inte är så självklart som det borde vara 2022. Framför allt kan det strula när det kommer till mobiloperatören Tre om det är så att du bor där det är mycket glesbyggt. Tre har fokuserat på att erbjuda snabb och stabil täckning där det finns mycket folk. Så storstäderna och medelstora städer brukar sällan ha några problem. Men bor du som sagt en bit ifrån stan eller långt upp i landet så är det desto svårare. Fördelen är att Tre har en täckningskarta där du kan slå in din adress för att se hur täckningen ser ut på din adress. De har även en täckningsgaranti som betyder att om du inte skulle ha täckning på din folkbokföringsadress så har du rätt att reklamera köpet och häva ditt abonnemang.